fbpx

Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?

Şeffaf plakların her geçen gün daha da popülerleştiğini görüyoruz, peki bu plakların kullanılması kolay mı? Şeffaf plakları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte cevaplar…

Dijital ortodontinin ilerlemesiyle diş tellerine alternatif olarak şeffaf plaklar ortaya çıktı ve dişlerini düzeltmek isteyen kişiler tarafından hızla benimsenmeye başlandı. Estetik açıdan diş tellerine göre daha şık durması, kullanıldığının dışarıdan anlaşılmaması, alışma sürecinin kolay olması, yemek yemenin daha pratik ve zahmetsiz olması şeffaf plakları bir adım öne çıkartmaktadır. Şeffaf plakların kullanımı da kullanıcıların günlük alışkanlıklarını bozmayacak şekildedir.

Şeffaf plaklarınızı teslim aldınız, ne yapmanız gerekir? Öncelikle şeffaf plaklarınızı ağzınıza takmadan dişlerinizi güzelce fırçalamanız gerekir. Diş üzerinde bulunan yemek artıklarını ve bakterileri dişlerinizden uzaklaştırmak tedavi süresince daha sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlayacaktır. Fakat dişlerinizi fırçalamak için uygun bir ortamda değilseniz ağzınızı suyla çalkalayabilirsiniz.

Ardından ilk periyot için kullanacağınız şeffaf plakları kutusundan çıkartın, öncelikle üst çene plağını alarak dişlerin üzerine yerleştirin ve başparmağınızla altından kuvvetli bir şekilde bastırarak oturtun. Daha sonra alt çene şeffaf plağınızı kutusundan alın, alt dişlerinizin üzerine yerleştirin. Başparmağınızla üstünden bastırıp dişlerinize oturtun. İlk başta şeffaf plakların dişlerinizi tam olarak sarmaması normaldir. Bir gün boyunca kullandığınızda dişlere tam oturduğunu göreceksiniz. Şeffaf plaklar alışma döneminde dişlerinizi biraz sıkarak ilk günlerde ağrı yapabilir. Bu durum dişlerinizin hareket etmeye başladığını gösterir ve iyiye işarettir. Günlük 22 saat kullanımla dişleriniz plaklara hızlıca adapte olur ve ağrılarınız da sona erer.

Plakları ilk kez kullanmaya başladığınızda ağzınızda yabancı bir cisim varmış gibi hissedebilirsiniz. Diliniz sürekli şeffaf plağın üzerinde gezinme eğiliminde olabilir ve konuşurken bazı harfleri çıkartmada zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Fakat düzenli plak kullanımıyla bu durum da hızlıca normale dönecektir.

Şeffaf plakları kullanırken yemek yiyeceğiniz zaman plaklarınızı muhakkak çıkartarak kutusuna koymanız gerekir. Aksi takdirde plaklar kırılabilir, formu değişebilir veya renklenebilir. Şeffaf plaklarınızı çıkartırken plağın sınır çizgilerinden işaret parmağınızla, arka dişlerden ön dişlere doğru kademe kademe bastırarak plağı dişlerinizden çıkartabilirsiniz. Plakları çıkardıktan sonra açık bir alanda bırakmanız plağın ortamın tozundan etkilenmesine ve üzerinde bakterilerin üremesine neden olacaktır. Bu yüzden şeffaf plakları çıkardıktan sonra muhakkak suyla veya ıslak bir mendille temizleyip kutusuna koymalısınız. Yemeğinizi bitirdikten sonra dişlerinizi fırçalayın ve şeffaf plaklarınızı da suyun altından geçirerek tekrardan kullanabilirsiniz. Ağızda şeffaf plaklarınız takılıyken çay, kahve, sigara gibi ürünler kullanmanız bir süre sonra plakta renklenmeye ve kokuya neden olacaktır.

Şeffaf plakların temizliği sırasında diş macunu kullanmanıza gerek yoktur. Çünkü diş macunu plağın buğulanmasına ve görünürlüğünün artmasına neden olacaktır. Bu şekilde yıkamanız durumunda şeffaf plağın asıl özelliklerinden birisi olan görünmezliği giderek azalacaktır. Doğru bir temizlik yöntemi olarak plaklarınızı akan su altında yıkamanız yeterlidir.

Şeffaf plaklar dişlerinizin sağlıklı ve estetik görünümüne kavuşması için büyük bir titizlikle planlanır ve 10 günde bir yeni plağa geçilecek şekilde üretilir. Plak tedavisinden en hızlı sonucu almak için plaklarınızı günde 22 saat takmanız gerekmektedir. 22 saatten az takıldığı durumlarda tedavinin süresi de uzamaktadır.  

Bahsi geçen noktalara dikkat edildiği sürece şeffaf plakların kullanımı çok kolaydır. Özellikle diş teli ile kıyaslandığı zaman şeffaf plaklar kullanıcılara çok daha özgür bir dünya sunmakta ve günlük alışkanlıklarını değiştirmeden dişlerini düzeltmelerine olanak sunmaktadır.